Wednesday, February 15, 2012

Main Masak-masak

Selamat malam...

Hari ni balik je keje terus pikir nak masak bihun putih tu..orang kata bihun singapore yer...nape pulak la singapore yang putih..bihun malaysia hitam la yer..hahaha..loklaq la nurul farhana ni...sampai-sampai je rumah terus sediakan barang-barang untuk menumis...

Kalau nak ikutkan ini percubaan kali ketiga yer..teruk kan benda mudah pun tak reti nak buat..padahal bihun goreng memang kegemaran aku...ni pun ikut resepi ida tanya mcm mana dia buat bihun putih sedap..kali pertama buat LEMBIK sebab pergi rebus bihun tu kat atas api..kali kedua pulak PEDAS tahap gaban..dan kali ketiga pulak ALHAMDULILAH puas hati..nak tukang kritik no.1 dak anep ni..tak pernah nak puji kata sedap manjang je kata boleh lar...mak pun puas hati sampai nak bawak bihun pergi opis lagi untuk sarapan...yelah buat 1paket gedang tu..mau tak lebih kan...

Kalau nak ikutkan dah banyak resepi aku buat sejak kebelakangan ni antaranya lasagna,tiramisu,moise coklat,spagetti,bihun goreng dan target kali ni pulak nak belajar masak masakan menggunakan SANTAN..ok!!mak tak reti nak sukat santan dalam masakan..pernah buat kari ayam jadi macam apentah terlebih santan...pekat dah kari tu..jadi muak tu pun masa lepas SPM dulu kekonon nk belajar memasak lar...sedangkan masa Form 2 ada je cikgu ajar masak bihun lupa dah cara dia...Mana gambar bihun??tak tangkap pun...terus ngap je tadi...henset pulak dalam bilik..

Bihun Putih ala NF

1paket bihun (rendam)
8 ulas bawang putih (tumbuk)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
400 gram daging (cincang) nak senang guna je daging cincang ramlee
26biji cili api (tumbuk)
garam secukup rasa
serbuk lada hitam (untuk daging)

Mula-mula korang rendam dulu bihun tu sampai lembut..sambil2 tu korang tumbuk la bawang putih,bawang merah dengan cili api tu..kalau korang tak suka pedas kurang la cili tu..lepas tu masak daging cincang dulu supaya air daging tu keluar takde la karang korang rasa daging tu pekat sangat goreng dengan hirisan bawang putih sikit biar hilang bau daging tu..letak sikit black paper dgn garam nk bagi rasa dah siap ketepi tumis bahan yang ditumbuk tadi sampai naik bau dan masuk kan bihun agak-agak tak berapa nak lembut masuk kan air sikit yer..masuk garam + daging goreng kacau-kacau bagi rata..SIAP..boleh makan..senang je kan bahan-bahan dia...

Ini bihun cara aku yer..tak ada sayur pun dalam bihun ni..aku tak suka la makan bihun letak sayur ni patah mood jer..kalau korang suka letak la..daging tu boleh ganti ayam,udang,sotong ikut korang la nak letak ape..tak sabar nak makan bihun import dari kedah..terbaek wehhh...hadap pagi petang pun takpe...ok la ni je untuk hari ni..rehatkan minda esok nak duduk helpdesk setengah hari..berjuang..berjuang...

p/s:harap-harap sabtu ni dapat buat nasi lemak pulak...percubaan kali ke-2..

2 comments:

DeQWa said...

awat bihun nak import dari kedah plak....huhuhu....

Cik Nurul... said...

tgu mak kak liza datang mai mlm ni...import baik punye bihun sedap tu...heheheh